Wintervaartocht Munnikenland: beleef het veranderende gebied vanaf het water

9 januari 2015 Op 25, 31 januari óf 8 februari bent u van harte welkom deel te nemen aan de gratis wintervaartocht over de Waal. Vanuit Brakel vaart u met de Gorinchem VIII langs het Munnikenland richting Woudrichem en weer terug. Op Slot Loevestein wordt een tussenstop gemaakt. Luister al varend naar het verhaal over het veranderende Munnikenlandse landschap.

Weet u het nog?

Eind januari is het 20 jaar geleden dat 240.000 inwoners van het rivierengebied huis en haard moesten verlaten wegens een dreigende dijkdoorbraak. Het extreem hoge water en de bijna-overstroming waren een serieuze waarschuwing. Alleen dijkverhoging was onvoldoende om het toenemende overstromingsgevaar te keren. De waterstand moest omlaag. Daarom zijn er maatregelen getroffen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Op verschillende plekken in het land krijgt de rivier daarom meer ruimte.

Ingrijpende verandering van het gebied

Eén van de plekken waar de rivier meer ruimte krijgt is het Munnikenland. Dit prachtige gebied, met Slot Loevestein als blikvanger, verandert daardoor ingrijpend. Er worden geulen gegraven in de uiterwaarden en de dijk wordt verlegd. Op deze manier kan het gebied bij hoogwater overstromen. Als het project eind 2015 (afronding in 2016) gereed is, is de waterstand in de rivier bij hoogwater met 11 centimeter gedaald. Maar dat is niet alles: het gebied wordt ook mooier gemaakt. Door het overstromen ontstaat er nieuwe natuur én Slot Loevestein krijgt een verbeterde toegangsweg.

Programma en route

U gaat in Brakel aan boord waar de boot om 13:00 uur vertrekt. We varen stroomafwaarts richting Woudrichem en meren om 13.45 uur aan bij Slot Loevestein. U bent in de gelegenheid om op de binnenplaats van het prachtige Slot rond te kijken. Met de voucher die u bij het aan boord gaan krijgt, kunt u eventueel tegen gereduceerd tarief warme chocomel met iets lekkers nemen. Om 14.30 vertrekt de boot weer vanaf Slot Loevestein en om circa 15.00 uur zijn we terug in Brakel.

De wintervaartocht vindt plaats op drie data, met verschillende sprekers aan boord:

Datum

Vertrektijd

Spreker aan boord

25 januari 2015

Vertrek: 13.00 uur, aankomst: 15.00 uur

Roelof Bleker, dijkgraaf Waterschap Rivierenland

31 januari 2015

Vertrek: 13.00 uur, aankomst: 15.00 uur

Huub Verlouw, projectmanager Waterschap Rivierenland

8 februari 2015

Vertrek: 13.00 uur, aankomst: 15.00 uur

Piet IJssels, oud-burgemeester gemeente Gorinchem

Reserveren

Wilt u deze gelegenheid niet missen, reserveer dan een plaatsje op de boot onder vermelding van uw naam, telefoonnummer, e-mailadres, datum en het aantal personen. Aanmelden kan per e-mail viaa.haubrich@riveer.nl.Doe dit uiterlijk vier dagen voorafgaand aan de datum van uw voorkeur (dus uiterlijk 21, 27 januari of 4 februari). Er zijn geen kosten verbonden aan de vaartocht. Doordat er een beperkt aantal personen op de boot mee kan, hanteren we het vol=volprincipe. Let op: de bevestiging die u na aanmelding ontvangt is tevens uw plaatsbewijs.

Parkeren

Parkeren kan op het parkeerterrein nabij de nachtsteiger veer Brakel-Herwjinen in Brakel (Veerdam, 5306 AL Brakel). Op vertoon van uw reserveringsbevestiging kunt u gratis overvaren naar en van Brakel met de veerpont Brakel-Herwijnen.

Gezamenlijk initiatief

De wintervaartochten zijn een gezamenlijk initiatief van Slot Loevestein, Riveer, Van Oord-GMB, gemeente Zaltbommel, gemeente Woudrichem en Waterschap Rivierenland.

Meer informatie

Voor algemene informatie over de vaartocht kunt u contact opnemen met Ellen Roks van Waterschap Rivierenland via e.roks@wsrl.nl of 06 14 372 164.

Het project Munnikenland

Loading the player
Download bestanden